Arancini di riso

Izazov 2: TALAS UKUSA

Dragana Skular

Arancini di riso Potrebno: Za testo: 500 gr. pirinča, 1 kocka za supu, 30 gr. putera, pola kašičice kurkume, pola kašičice aleve paprike, 2-3 kašike sitno rendanog parmezana, 1 jaje. Za fil od mlevenog mesa: 300 gr. mlevenog mesa, 1 glavica crnog luka, 60 ml. crnog vina, 100 ml soka od paradjza, so, biber, malo bosiljka i peršunov list. Za fil: 100 gr. graška, 150 gr. kačkavalja. Za pohovanje: 2 jaja, 200 gr prezli, 1 l ulja. Priprema: Litar vode prokuvati sa kockom za supu pa dodati pirinač. Kuvati oko 20 minuta pa dodati kurkumu, alevu papriku, puter i parmezan. Skloniti sa vatre, umešati jaje u smesu i izliti na pleh, ostaviti da se smesa ohladi. Na malo ulja pržiti sitno iseckani crni luk. Dodati mleveno meso, preliti crnim vinom i krčkati dok vino ne ispari. Zatim preliti sokom od paradajza i dodati začine. Grašak kuvati u slanoj vodi oko15 minuta, procediti i ostaviti da se malo prohladi. Sir iseckati na kockice. U jednu posudu sipati hladnu vodu, pokvasiti ruke i između dlanova oblikovati male pljeskavice od pirinča. Oblikovati po 2 pljeskavice. Na prvu staviti fil od mesa, zatim malo graška i malo sira, preklopiti 2 delom od pirinča i oblakovati kuglu. Nastaviti sa oblikovanjem kugli dok ne potrošite sastojke. Umutiti jaja, svaku kuglu ubacite u umućena jaja, uvaljajte u prezle ipecite u dobro zagrejanom dubokom ulju, dok ne porumene. Pečene arančine staviti na papirni ubrus. Služiti uz neku lepu salatu. Ne zna se da li su bolji vrući ili hladni.