Pita:Vulkanske kocke

Izazov 1: ULJE NA TANJIRU

Lidija Jokić

Sastojci: 5 jaja, 200 g kisele pavlake, pola šolje maslinovog ulja Olitalia, 250 g griza, 1 kesica praška za pecivo, 1 veća rendana tikvica (do 500 g), 100 g belog sira, 50 g šunke ili pršuta, so, 100 g nemlevenog maka, 50 g susama, svež peršun, ulje za premazivanje i brašno za posipanje pleha Tikvicu ogulite, sitno izrendajte, posolite i ostavite pola sata u cediljci iznad neke posude, da bi se ocedio višak vode. Jaja umutite, pa ih pomešajte sa kiselom pavlakom, tikvicom, maslinovim uljem Olitalia, grizom, praškom za pecivo, izmrvljenim belim sirom i iseckanom šunkom ili pršutom. Smesu sipati u nauljen i pobrašnjen pleh, pa posuti makom i susamom. Peći 30 minuta na 200 C, pečenu pitu iseći na kocke i na svaku staviti malo peršuna.