Sušeni čeri paradajz

Izazov 1: ULJE NA TANJIRU

Adilja Hodža

Potrebno je: 1 kg. čeri paradajza glavica belog luka kašičica soli kašičica šećera kašičica origana nakoliko grančica ruzmarina Olitalija maslinovo ulje Priprema: Zrele čeri paradajze operite. Presecite na pola i iscedite semeni deo. Sečene i očišćene paradajziće okrenite prema dole da se skroz iscede. Kada ste sve očistitli poređajte paradajze u tepsiji na pek-papiru okrenuti prema gore da se tako peku-suše. Posolite, malo pošećerite i stavite ih u rernu da se suše na 80-100 stepeni oko 2 sata. Kada su paradajzi osušeni-smežurani izvadite iz rerne. U čiste teglice na dno poslažite očišćeni beli luk, zatim ređajte paradajze, pospite sa origanom, stavite grančicu ruzmarina i sve tako dok ne napunite teglice. Kada je teglica puna paradajzića sipajte maslinovo ulje da se teglica napuni i prekrije paradajze. Dobro zatvorite i ostavite u rižideru do služenja.