Njoke trikolori

Izazov 1: ULJE NA TANJIRU

Snežana Kitanović

Njoke trikolori (Gnocchi Tricolore) Potrebno je: (za 2 osobe) za njoke: 250gr. krompira 1 jaje oko 90gr. brašna 1/2 kašičice soli 1 kašika maslinovog ulja 1 kašina obarenog I iseckanog spanaća 1 kašika sitno rendane kuvane cvekle Priprema njoka: Krompir dobro oprati i kuvati sa ljuskom oko20-25minuta. Kada je kuvan oguliti ga, ispasirati, a kada se ohladi dodati mu jaje, so, maslinovo ulje i malo po malo brašna koliko je potrebno da zamesi testo koje se ne lepi za prste. Podeliti na 3 lopte. U prvu staviti spanać I po potrebi didati braćno, u drugu cveklu, takođe uz dodavanje brašna a u treća ostale žuta. Uzimati deo po deo testa, tanjiti ga kao "glistu" i seći njoke a onda ih provlačila preko "daščice za njoke" ili preko viljuške da dobiju karakterističan oblik. Njoke kuvati u dosta slane vode, dok ne isplivaju na površinu. Na tanjir za serviranje staviti njoke, preliti sosom i sa malo tucane ljute paprike pa servirati. Preliv: 6 krupnijih čenova belog luka 50 ml maslinovog ulja 1 vezica peršuna 100 g parmezana so, tucana paprika Zagrejati ulje u tiganju , pa dodati listiće belog luka i lagano pržiti uz povremeno mešanje. Kada je luk ispržen, ubaciti njoke, posuti so, tucanu paprika, iseckan peršun I polovinu parmezana pa lagano izmešati. Servirati odmah, a odozgo posuti ostatkom parmezana.