Limoncello

Izazov 1: ULJE NA TANJIRU

Sanja Borković

Potrebno je: - 5 manjih limunova - 250ml 96% alkohola - 250gr šećera - 750ml vode Priprema: 1. Operite limun pod mlazom vode, pa ga prosušite kuhinjskom krpom. Ogulite limun (ja koristim onu ljuštilicu za krompir) gledajte da skintete samo onaj žuti površini deo. Vodite računa da limun nije tretiran pesticidima. 2. U teglu stavite koru i sipajte alkohol. Teglu držite na tamnom mestu 7-10 dana. Ukoliko koristite blaži rastvor alkohola (70%) neophodno je koru držati nešto duže bar 2 nedelje. Svaki dan promućkajte teglu. 3. Kratko prokuvajte šećer i vodu (dok se sav šećer ne otopi). Vodu je neophodno ohladiti jer ne želimo da alkohol ispari. 4. Alkohol procedite (najbolje kroz gazu) i pomešajte sa vodom. Videćete kako je kora posvetlela. Limoncello služite hladan kao digestiv.