Lignje s rikotom

Izazov 4: ZAKUVAVANJE U STILU

Maja Petrović

* LIGNJE PUNJENE RIKOTOM I PARMEZANOM * SASTOJCI: - 12 manjih lignji - 1 kašika šećera - 1 kašika dimljene mlevene paprike - 2 kašičice tečnog dima (opciono) - so i biber - 100 g rikote - 2 kašike rendanog parmezana - maslinovo ulje - šaka kukuruza šećerca iz konzerve ili smrznut - crvene i zelene čili papričice Za sos: - kašika maslinovog ulja - klip mladog kukuruza ili ½ konzerve kukuruza (oko 150 g) - 1 veća mesnata žuta paprika, očišćena - 1 crni luk, sitno iseckan - čen belog luka, sitno iseckan - 100 ml povrtnog bujona - majčina dušica PRIPREMA: Iseckajte papriku na kockice, isecite kukuruz s klipa ili izvadite potrebnu količinu iz konzerve – a crni i beli luk isecite veoma sitno. Zagrejte maslinovo ulje i na njemu isprižite papriku, zatim dodajte i kukuruz. Pržite dok ne dobije zlatnu boju a prostorija se ispuni mirisima – kombinacija je veoma aromatična i ima duboku „zemljanu notu“. Kada povrće omekša, dodajte luk i beli luk, propržite pa zalijte bujonom, a posle ubacite i beli luk. Dodajte kukuruz i papriku, kao i majčinu dušicu. Neka se kuva dok sve ne omekša. Kada se prohladi, izblendajte u gust sos i po želji, začinite s malo soli. Sos može da se napravi unapred i samo zagreje pre služenja. Krake odvojte od lignji i ostavite ih u frižideru ili zamrzivaču, pošto se u ovom jelu neće koristiti. Izmešajte šećer, so, biber, papriku i tečni dim. Dobro natrljajte lignje mešavinom i ostavite da se mariniraju oko 20 minuta. One će putiti tečnost, pa bez brige što je marinada skoro suva na početku. Izmešajte rikotu i parmezan, ubacite u špric za torte pa napunite lignje. Zatvorite ih čačkalicom i kratko propržite sa obe strane na maslinovom ulju – idealno na gril tiganju ili drugom tiganju s debljim dnom. Vodite računa da im je potrebno baš malo vremena. Izvadite čačkalice pre služenja. Sipajte sos od žutih paprika i kukuruza u tanjir, dekorišite ga prženim kukuruzom, čili papričicama - i na kraju stavite lignje na tanjir.