Njoke od ljubičastog

Izazov 4: ZAKUVAVANJE U STILU

Snežana Kitanović

Njoke od ljubičastog batata u krem sosu Potrebno je: 250gr. ljubičastog batata 40gr. brašna (najbolje brašno tip 00) prstohvat soli Postupak pripreme: Krompir s ljuskom staviti u zagrejanu rernu i peći 20-30min. Kada je pečeni , ostaviti ga da se dobro ohladi, oljuštiti pa ih ispasirati kao za pire krompir. Zatim dodati brašno i so pa ga zamesiti(ne dugo da ne bi postalo gumeno). Seći na uže komade, razvaljati pa seći komadiće od 2cm. Svaki komadić se s prerezane strane pritisne o zupce viljuške, tako da s jedne strane ostane rupa od palca, a s druge strane karakteristični nabori. Njoke posuti brašnom i ostaviti da se odmore 15-20min, taman dok se provri voda za njihovo kuvanje. U lonac sipati vodu, posoliti je i kada provri ubaciti njoke. One su kuvane kada isplivaju na površinu, a za to je potrebno oko 2-3 minuta. Krem sos od belog luka Potrebno je: 50 grama putera 2 kašičice milerama 2 čena belog luka (pasiranog ili sitno seckanog) Postupak pripreme: Na zagrejanom puteru kratko propržiti beli luk, zatim dodati mileram i posoliti. Sve to dobro izmešati na tihoj vatri, pa zatim dodati njoke. Posuti parmezanom i odmah poslužiti.