Domaće njoke u sosu

Izazov 4: ZAKUVAVANJE U STILU

Snežana Kitanović

Domaće njoke u sosu od pečenog paradajza Potrebno je: 2 grančice čeri paradajza 3 kašike maslinovog ulja 4 čena seckanog belog luka ½ kašičice himalajske soli ¼ kašičice tucne ljute paprike 2 kašike seckanog svežeg bosiljka Postupak ripreme: Zagrejati rernu na 180oC. U vatrostalnu činiju staviti granu sa paradajzom(nikako ga ne skidatiga sa grane) , preliti maslinovim uljem, dodati sitno seckan beli luk, so i tucanu papriku. Peći 15-20 minuta dok paradajzi ne počnu da pucaju i puštaju sok. Blago iznječiti viljuškom, ukloniti kožicu, dodati kuvane njoke i bosiljak, izmešati i odmah poslužiti. Domaće njoke Potrebno je: 500gr. krompira 75gr. brašna (najbolje brašno tip 00) prstohvat soli i bibera Postupak pripreme: Krompire s ljuskom staviti u lonac s hladnom vodom i kuvatio dok ne budu mekani. Kada su kuvani izvaditi ih iz vode, ostaviti da se dobro ohlade, pa ih onda ispasirati kao za pire krompir. Zatim dodati brašno, so i biber pa ga zamesiti(ne dugo da ne bi postalo gumeno). Seći na uže komade, razvaljat pa seći komadiće od 2cm. Svaki komadić se s prerezane strane pritisne o zupce viljuške, tako da s jedne strane ostane rupa od palca, a s druge strane karakteristični nabori. Njoke posuti brašnom i ostaviti da se odmore 15-20min, taman dok se provri voda za njihovo kuvanje. U lonac sipati vodu, posoliti je i kada provri ubaciti njoke. One su kuvane kada isplivaju na površinu, a za to je potrebno oko 2-3 minuta.