Lazanje ala Sneki

Izazov 4: ZAKUVAVANJE U STILU

SNEŽANA KNEŽEVIĆ

Volimo lazanje i ove sa spanaćem i sirom su nam omiljene. Idealne su za jednu romantičnu večeru u dvoje. Potrebne namirnice: - 1/2 kutije suvih lazanja (može i cela) Za fil 1: - 1 pakovanje zamrznutog spanaća - 1 kašičica začina sa povrćem - 1 kašika osušenog crnog luka - 2-3 kašike sojinih ljuspica (ne potapati ih) - biber po ukusu - sitna morska so po ukusu Za fil 2: - 500 g sitnog sira - 1 jaje - 100 g parmezana sitno rendanog - 3 dl kefira - 1 kašika suvog vlašca - biber po ukusu - sitna morska so po ukusu - 1 kašičica belog luka u prahu I još je potrebno: - 200 g kečapa - 300-400 g krupno rendanog kačkavalja - 3 kašike Olitalia maslinovog ulja - list peršuna Priprema: Spanać otopite i začinite. Napravite fil 1 i fil 2 sa navedenim namirnicama. Pripremite odgovarajuću posudu za pečenje, ili vatrostalnu sa poklopcem, kao u mom slučaju. Na dno posude stavite Olitalia maslinovo ulje, red drugog fila od sira pa stavite red kora za lazanje. Preko stavite spanać i deo rendanog kačkavalja i prošarati kečapom. a preko opet par kašika drugog fila od sira. Opet staviti kore za lazanje i ponoviti postupak tri puta. Završiti kačkavaljem. Posudu pokriti poklopcem a ako nemate stavite aluminijumsku foliju ali pazite da vam se ne zalepi za kačkavalj. Pecite na 180 C stepeni 1 sat. Pred kraj otkriti lazanje i pustiti da se malo zapeku. Izvadite iz rerne, malo prohladite i isecite na kocke, pospite peršunovim listom i poslužite. U mom slučaju je bilo dovoljno pola pakovanja kora za lazanje ali ako imate veći kalup trebaće vam celo pakovanje i više fila. U spanać sam dodala suve sojine ljuspice da bi pokupile višak tečnosti od otopljenog spanaća. Ako koristite svež spanać njih možete da izostavite. Meni su išle po 2 kore u red a fila je bilo dovoljno da budu sočne.