Slatki Božićni hleb

Izazov 4: ZAKUVAVANJE U STILU

Dijana Popovic

Slatki Božićmi hleb Potrebno je: 8 belanaca 200 g šećera u prahu 1 kesica vanilin šećera 80 g putera 120 g oštrog brašna 1 limun - sok i kora 50 g oraha 100 g suvog grožđa 100 g suvih šljiva 50 g kandirane papaje 50 g suvih smokvi 50 g pečenih lešnika 50 g blanširanih badema Priprema 1 Limun oprati izrendati koricu i iscediti sok. Orahe iseckati. Kandiranu papaju iseckati. Suve šljive iseckati. Orahe, suve šljive, kandiranu papaju, suvo grožđ sjediniti pa posuti sa oštrim brašno i promešati. U miks posudi umutiti belanca u čvrsto šne polako dodavajući šećer u prahu i vanilin šećer. Dodati sok i koricu od limuna lagano umešati omekšao puter kad je smesa čvrsta sa varjačom umešati suvo voće i orahe koje je pomešano sa brašnom. Smesu sipati u četvrtasti kalup koji je obložen sa pek papirom. Peći na 180 stepeni 40 minuta i još 5 minuta na 160 stepeni. Pečen slatki hleb ostaviti da se prohladi u plehu pa prohlađen izvaditi na rešetku da se ohladi. Ohlađen servitrati isečen na kriške ili kockice. Poslužiti uz neko belo vino.