Taljatele sa rikota

Izazov 4: ZAKUVAVANJE U STILU

Snežana Kitanović

Za testo je potrebno: 4 veća jaja 400gr. brašna 3 kašike maslinovog ulja 1 kašika soli 50gr. spanaća 50gr. cvekle Skuvati spanać i cveklu a zatim ih ispasirati. Ova pasta se pravi od tri testa, žutog, crvenog i zelenog a svako se pravi posebno. Žuto testo: izmešati 2 jaja, 200gr. brašna, 2 kašike ulja i malo soli; Crveno i zeleno testo: Za svako testo po 1 jaje, 100gr. brašna, 1 kašiku ulja i malo soli; U jedno testo dodati pasirani spanać, a u drugo cveklu. Za ova dva obojena testa će vam trebati još brašna jer će biti lepljivo. Ako je testo tvrdo dodati malo vode. Umesti ga dobro da se ne lepi za prste a zatim staviti u kese i odložiti u frižider min. pola sata, a može i preko noći kako bi se lepše razvijalo. Istanjiti oklagijom u pravougaonik sve delove debljine oko 1 cm. i provući kroz mašinu za testo na broju 5 a onda seći na mašini široke rezance tj. taljatele. Otaviti da se dobro prosuše a onda mogu stajati duže kao i svaki suvi rezanci. Za taljatele sa rikota sirom potrebno je: 300gr. domaćih taljatela 150-200gr rikota sira 2 kašike maslinovog ulja seckani vlašac za dekoraciju Taljatele kuvati u kipućoj slanoj vodi oko 20-tak minuta i procediti ih. Na zagrejano maslinovo ulje ubaciti taljatele, dodati rikota sir i dobro sjediniti. Posuti vlašcem i servirati toplo.