Tikvice punjene mors

Izazov 4: ZAKUVAVANJE U STILU

Gvozdena Živković

dve tikvice, srednje veličine 2 glavice crnog luka 2 sveža paradajza 300 grama morskih plodova 200 grama kvalitetnog pirinča 2 dl maslinovog ulja začine, mleveni biber, origano i bosiljak 1,5 dl belog vina soli po ukusu Na maslinovom ulju upržite na kockice narezan crni luk i paradajz, dodajte mešavinu morskih plodova i prodinstajte desetak minuta. U drugoj posudi sipajte 2 kašike maslinovog ulja, propržite kratko pirinač, dodajte 1,5 dl belog vina, kuvajte dok pirinač upije tečnost. Pomešajte upržene morske plodove sa pripremljenim pirinčem, dodajte so i začine. Tikvice operite, presecite ih po širini ili po dužini, po želji. Očistite ih od semena. Podmažite vatrostalnu posudu, poredjajte tikvice i napunite ih pripremljenim filom. Nalijte sa 2 šoljice vode, prekrijte folijom i pecite u rerni dvadesetak minuta. Pri kraju pečenja na 5 minuta sklonite foliju da se tikvice zapeku. Uz ovako pripremljene tikvice, poslužite grilovano povrće prelijte ga maslinovim uljem i nekim balzamiko sirćetom. Vino odaberite sami Prijatno