Praznična pita

Izazov 4: ZAKUVAVANJE U STILU

Dijana Ademović

Testo 400 g brašna,1/2 praška za pecivo,1 jaje.200 g margarina,100 g šećera u prahu,prstohvat soli,2 kašike kisele pavlake,50 ml mleka Fil 1,2 kg jabuka,5-6 kašika šećera,2 vanilin šećera,2 kašičice cimeta u prahu,1-2 kašičice anisa u prahu,1-2 kašike griza,malo šećera u prahu za posipanje Priprema Pomešati brašno sa solju,praškom za pecivo i šećerom u prahu.Dodati mu jaje,omekšali margarin i kiseku pavlaku,kao i mleko,pa umesiti kompaktno testo.Ostaviti ga u frižideru,pokriveno najlon folijom,dok spremamo fil od jabuka. Jabuke oprati,narendati i posuti sa šećerom,ovo po ukusu,zavisi od slatkoće samih jabuka.Dodati cimet i anis i izmešati. Testo podeliti na dva dela,rasklagijati na veličinu tepsije u kojoj će se peći.Tepsiju podmazati margarinom i staviti prvu koru i malo izbockati.Posuti sa malo griza.Jabuke ocediti od soka i nafilovati koru,posuti sa malo griza i preklopiti drugom korom koju takođe malo izbockamo. Peći u rerni ugrejanoj prvo na 200 stepeni,peći 10.tak minuta,potom smanjiti na 180 i peći da fino porumeni. Ohladiti pitu i bogato posuti šećerom u prahu.