Lazanja od tikvica b

Izazov 4: ZAKUVAVANJE U STILU

Ljiljana Krstic

Potrebni sastojci tikvice - 2 komada parmezan - 150 g, narendan maslinovo ulje - za dinstanje povrća luk - pola velike glavice beli luk - 2 čena, izgnječen mleveno meso - oko 600 g, teleće/svinjsko paradajz - oko 400 g, iz konzerve + 1 kašika paradajz pirea bosiljak - četvrtina vezice, iskidani listovi peršun - svež, usitnjen origano - 2 kašičice biber - 2 kašičice so lovorov list - 2 komada šareni biber - crni, zeleni, crveni, u zrnu.......NADEV IZMEĐU SLOJEVA rikota - 200 g jaja - 1 komad peršun - pola vezice, svež, usitnjen parmezan - 150 g, narendan soNačin pripreme Tikvice se očiste i iseku pomoću ljuštilice za krompir na tanke trake. Stavljaju se na kuhinjski ubrus da se upije njihova voda. U duboku šerpu se sipa maslinovo ulje, usitnjen luk i izgnječen beli luk i ostavlja se nekoliko minuta da postane prozračan. Dodaje se mleveno meso i meša se, da postanu mrvice. Dodaje se i paradajz, bosiljak, peršun, origano, so, biber, pardajz pire i lovorov list i ostavlja se na umerenoj vatri da se krčka oko 30 minuta. U posudi se pomešaju rikota sa jajetom, peršunom, narendanim parmezanom oko 150 g, solju, biberom. Meša se dobro u ujednačenu smesu. U posudu za pečenje se stavlja prvo mleveno meso sa paradajz sosom, posle se rađaju tanki parčići tikvica, namaže se sosom od rikote, posipa se parmezanom i ponovo tikvice itd. dok se završava mlevenim mesom i obilno narendanim parmezanom. Između slojeva posipa se zrnima bibera. Peče se na 180 stepeni oko 45-50 minuta. biber - pola kašičice...........