Osso buco

Izazov 4: ZAKUVAVANJE U STILU

Dijana Ademović

Potrebno je: 2 šnicle juneće kolenice, debljine oko 3 cm 1 glavica crnog luka 2 šargarepe 1 celerov koren 400 g pelata 1 kašičica paradajz pirea 2 čena belog luka 1 kašičica listića sveže majčine dušice nekoliko listića svežeg bosiljka po ukusu soli i bibera po ukusu čilija oko 200 ml goveđeg bujona 1 kašika seckanog peršunovog lista Priprema 1 Meso oprati, posušiti i začiniti. Uvaljati ga u brašno, otresti višak, i naglo propržiti na mešavini ulja i putera. Kad poprimi zlatnu boju, izvaditi ga na topli tanjir. Na istoj masnoći ispržiti sitno seckan crni luk, dodati kašičicu paradajz pirea, pa kad zamiriše, ubaciti na kolutove sečenu šargarepu i celer. Pržiti nekoliko minuta, da omekša, a onda sipati pelat, začiniti po ukusu, pošećeriti, čili, ubaciti na listiće sečen beli luk i krčkati. Zaliti sa malo bujona. Umešati začinsko bilje. Vratiti meso u šerpu, kuvati 15.tak minuta, dok se pećnica ugreje. Proveriti ukus, a onda prebaciti sve u vatrostalnu činiju. Preko povrća poslagati kolenicu, ušuškati folijom i peći. S vremena na vreme okrenuti meso i, ako je potrebno, doliti bujon. Peći cca 2 sata, pred kraj otkriti foliju i ostaviti još 10.tak minuta. Jelo je gotovo, kad meso omekša, a sos se reducira. Složiti na tanjir malo sosa u kom se kuvalo meso, kolenicu i ukrasiti sa kojim listićem bosiljka i majčine dušice. Može se poslužiti sa prilogom, a i ne mora, sos je dovoljno bogat...