Insalate di Marina

Izazov 4: ZAKUVAVANJE U STILU

Marina Stanojlović Mirčić

Na prvoj slici je salata "Caprese", koja se tako zove jer potiče sa ostrva Kapri, bisera Tirenskog mora. Salata je, primećujete, u bojama italijanske zastave, a sprema se na sledeći način: poređate na tanjir paradajz i mocarela (mozzarella) sir isečene na krupnije komade, začinite devičanskim maslinovim uljem, solju, listićima svežeg bosiljka i, po želji, sa malo origana... Salata je spremna, bićete iznenađeni fantastičnim skladom ukusa! Druga salata se zove "Panzanella" i poreklom je iz Toskane. Glavni sastojak je toskanski hleb, specifičnog ukusa jer se mesi bez soli. Može se naći u supermarketima, ali kao zamenu slobodno upotrebite bilo koji drugi bajati hleb. Sem hleba, trebaće vam: 1 glavica crvenog luka, 2 zrela paradajza ili nekoliko čerija, 1 krastavac, sveži bosiljak, maslinovo ulje, vinsko sirće (najbolje od belog vina), so i biber. Luk isečen na kolutove ostavite da odstoji u rastvoru vode i sirćeta (1 kašika). U međuvremenu iseckajte krastavac i paradajz. Hleb isecite na kriške uklonivši koricu, pa sredinu hleba posipajte rastvorom vode i sirćeta, ali polako da se ne bi natopio tečnošću. Odmah zatim rukom iscepkajte vlažni hleb i ređajte ga u posudi za salatu. Preko njega stavite oceđeni luk, paradajz, krastavac i listiće svežeg bosiljka. Promešajte pažljivo sastojke. Začinite maslinovim uljem (extra vergine), dodajte po želji so, biber, malo sirćeta, i... gotovo! Da bi se ukusi lepo međusobno sjedinili, poželjno je salatu ostaviti sat vremena u frižideru. Buon appetito!