Pizzoccheri di Marin

Izazov 4: ZAKUVAVANJE U STILU

Marina Stanojlović Mirčić

Ovo je jelo specifičnog ukusa, karakteristično baš za severnu Italiju i vredi ga probati. Ja sam picokere jela za večeru uz lepo penušavo vino iz tog kraja. Teško je naći kod nas ovu pastu, pa kad ste u prilici kupite je u Italiji. Za 6 osoba potrebno je: 500 gr picokera 500 gr polumasnog sira 300 gr krompira 150 gr parmezana 250 gr maslaca (za kuvanje) 2 češnja luka 300 gr kupusa, blitve ili spanaća Priprema: U šerpu u kojoj je voda već proključala staviti krompir isečen na kocke i ostalo iseckano povrće po želji (ja sam koristila spanać). Nakon 5 minuta dodati testeninu iz kutije i kuvati 12- 15 minuta. Pasta uvek mora biti „al dente“, nikako lepljiva i prekuvana. Zatim procediti smesu i prebaciti je u posebnu posudu. Dodati preko parmezan i sitno seckani sir (ja sam upotrebila kozji sir jer ovaj koji je naveden na kutiji ne može se naći kod nas). Propržiti beli luk na rastopljenom malsacu i time preliti picokere. Servirati toplo.