Panetone

Izazov 4: ZAKUVAVANJE U STILU

Dijana Popovic

Za testo: 500 g brašna 10 g svežeg kvasca malo soli 2 kesice vanilin šećera 200 g prah šećera 150 ml mlakog mleka 150 g omekšalog putera 4 jajeta 100 g seckanih badema 50 g pečenih seckanih lešnika 200 g seckanih suvih kajsija 150 g seckanih suvih šljiva 50 g kandirane brusnice 100 g suvog grožđa Priprema 1 Suvo voće iseckati na sitnije komadiće, badem i lešnik iseckati. Sve pomešati ostaviti sa strane u činiji. 2 U mlako mleko staviti kvasac, kašičicu šećera i kašiku brašna. Ostaviti da se kvasac aktivira. 3 U veću činiju staviti jaja, šećer, omekšali puter, vanilin šećer i varjačom mutiti dok se šečer ne otopi. Zatim u to dodati aktiviran kvasac i sve fino sjediniti. Lagano dodati brašno i zamesiti testo. Dobijeno testo podeliti na dva dela, staviti u dve manje činije i ostaviti na toplpm mestu da se udvostruči. Seckano suvo voće badem i lešnik podeliti na dva dela. Iz prve činije uzeti nadošlo testo premesiti i dodati jednu polovinu voća staviti u kalup za panetone i ostaviti da se udvostruči tako uraditi i sa preostalim testom i voćem. Nadošao kolač staviti u zagrejanu rernu na 180 stepeni 35 minuta, zatim smanjiti rernu na 150 stepeni i peći još 25 minuta. Gotov panetone posuti prah šeceromPosluziti uz belo desertno vino .