Smokve sa sirom

Izazov 3: MUZIČKA KUHINJA

SNEŽANA KNEŽEVIĆ

Jelo je za 4 osobe, priprema se za 15 min.; POTREBNE NAMIRNICE: - 4 komada velikih svežih smokvi - 300 g mocarela sira - 100 g pečenice tanko sečene - 1 kašičica suvog origana - 1 čen belog luka - 1 kašičica sitne morske soli - malo bibera, po ukusu - 10 komada malih čeri paradajza - 2 komada malih svežih krastavčića - nekoliko listova sveže nane - nekoliko listova svežeg crvenog bosiljka - 2 kašike Olitalija maslinovog ulja - 5 srednjih listova smokve - 1 kašika seckanog vlašca PRIPREMA: Listove pečenice stavite na pleh, obložen papirom, i stavite u zagrejanu rernu da se malo prepeku. Pečenicu ostavite celu ili je izmrvite. U mom slučaju imate obe varijante. Smokve operite, obrišite i odstranite peteljke. Presecite ih na četri dela, ali ne do kraja već da podsećaju na cvet koji se otvorio. Sir izmešajte sa origanom, iseckanim belim lukom, biberom i solju u kompaktnu masu. Od ove smese će te praviti kugle uz pomoć kašike za sladoled a ako je nemate poslužiće u te svrhe i 2 kašičice. Ostale namirnice operite i osušite. Serviranje: Na tanjir za serviranje prvo stavite listove smokve. Zatim deo izmrvljene pečenice. Preko poredajte smokve kojima ste u sredinu stavili po kuglu sira. Ostatak sira i pečenice rasporedite izmedju. Krastavac isecite na polovine i stavite izmedju. Odozgo poredjajte čeri paradajz, nanu i bosiljak. Dodatno još malo posolite i pospite Olitalija maslinovim uljem i vlašcem. Ohladite i poslužite. Prijatno!