Šarena pogača

Izazov 3: MUZIČKA KUHINJA

Adilja Hodža

Potrebno je: 600 grama brašna+da podmesite testo 1 jaje kockica kvasca kašičica šećera kašičica soli 3 dcl. mlake vode 2 kašike ajvara 10-tak listova spanaća nekoiko kašika olitalija maslinovog ulja 1 belance za premazivanje Priprema: U mlaku vodu rastvorite kvasac i dodajte kašičicu šećera. Ostavite 5 minuta da odstoji. Brašno prosejte i dodajte so. U plastičnu posudu u kojoj ćete mesiti testo sipajte nadošli kvasac, dodajte jaje i kašikom lagano promešajte. Brašno dodajte postepeno i mešajte kašikom. Umesite mekše testo. Testo podelite na tri dela, u jedan dodajte ajvar, u drugi spanać (spanać predhodno operite, kratko obarite, procedite i iseckajte) a treći ostavite prazan. Sva tri dela posebno umesite, dodajući brašna koliko je potrebno da se testo nelepi za prste. Nemojte umesiti pretvrdo testo. Sva tri dela ostavite oko 1 sat na sobnoj temperaturi da se udvostruče. Nadošla testa premesite i podelite na manje delove od kojih ćete napraviti loptice. Tepsiju u kojoj ćete peći dno obložite pek-papirom a stranice premažite uljem. Poređajte loptice u krug naizmenićno jedna po jedna od svake vrste. Belance pomešajte sa kašikom ulja i viljluškom umutite i ovim premažite pogaču pre pečenja. Ostavite da odstoji 10-15 minuta a za to vreme uključite rernu na 250 stepeni. Pecite pogaču u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta ili dok ne porumeni. Pečenu pogaču pokrijte krpom da malo omekša. Obim tepsije u kojoj sam pekla pogaču je 24 cm.