Pasta alla Norma

Izazov 3: MUZIČKA KUHINJA

Svetlana Zec

Potrebni sastojci: 1 patlidžan (osrednji), 1 manji crni luk, 1-2 čena belog luka, 1 sveža crvena paprika (ljuta ili slatka u zavisnosti od ukusa), 1 konzerva 400 g paradajza, 1 kašikica tucane ljute paprike, so, biber, maslinovo ulje, nekoliko listova bosiljka. Patlidžani isecite na kockice. Posolite ga i ostavite da pusti vodu i malo omekša. U šerpu sipajte maslinovo ulje koliko je potrebno da prekrije dno i ispržite oceđeni patlidžan da porumeni. Isprženi patlidžan izvadite u tanjir sa strane. U istoj šerpi propržite sitno iseckani crni i beli luk. Kad postane providan, dodajte paradajz pelat, svežu i suvu papriku. Sve posolite i pobiberite po ukusu. Kuvajte na srednjoj temperaturi, dok tečnost ne ispari, odnosno dok se sos ne zgusne, a za to vreme skuvajte i testeninu po izboru (špagete, rezance, pužiće,...). Kada se sos ukuva, dodajte u njega isprženi patlidžan i skuvanu i oceđenu testeninu, promešajte, pospite iseckanim listovima bosiljka i poslužite odmah.