Romanesco složenac

Izazov 3: MUZIČKA KUHINJA

Dijana Ademović

Potrebno je: 500 g ćurećih bataka 4-5 krompira 3 šargarepe 600 g romanesco karfiola 3 čena belog luka malo sveže majčine dušice po ukusu soli po ukusu bibera oko 300 ml pavlake za kuvanje malo ljute tucane paprike I još: malo kisele pavlake malo ljute tucane paprike.Ćureće batake očistiti, kratko prokuvati, pa kad su kuvani, iscepkati i kratko propržiti na maslinovom ulju. Ostaviti na toplom. Romanesco izdeliti na cvetove i blanširati u slanoj vodi. Krompir i šargarepu takođe očistiti i prokuvati. Ocediti. Na maslinovom ulju kratko propržiti čenove belog luka, kad zamiriše, ubaciti krompir sečen na kocke i šargarepu. U zemljane posudice ređati šargarepu, krompir, romanesco i iscepkanu ćuretinu. Začiniti po ukusu, ubaciti svežu majčinu dušicu i malo tucane paprike. Ugrejati pećnicu, povrće i meso u zemljanim posudicama zaliti pavlakom za kuvanje, kojoj smo, po potrebi, dodali malo vode u kojoj se kuvao karfiol. Peći cca 25-30 minuta. Poslužiti uz kiselu pavlaku i tucanu papriku.