Rižoto alla Milanese

Izazov 2: TALAS UKUSA

dusanka manojlovic

Vrlo lagan rizoto , vole ga i stari i mladi narocito u severnoj Italiji. Za ovaj rozoto je potrebno rastopiti 80 gr. maslaca na laganoj vatri. Iseckati jedan luk, dodati maslacu i mesati dok ne bude svetlo smedj. Dodati 350 gr. pirinca /ja stavljam Arborio/ i mesati dok pirinac ne upije maslac. Dodati casu dobrog suvog belog vina i nastaviti dinstanje dok vino ne ispari. Dodati casu bujona /skuvati kocku supe u litri vode/ i naliti u pirinac. Dinstati stalno mesajuci , i opet dodati bujon dok ga pirinac ne upije. Mozete dodati i malo blansiranog graska. Ja volim boje Italije pa sam stavila i malo ribizle Pri kraju kuvanja dodati safran / moze se staviti i u prahu samo se razredi u pola case mlakog bujona i nalije/ Pri kraju dinstanja se stavi 150 gr. parmezana i oko 50 gr. maslaca . Servirajte toplo uz rukolu Prijatno !Pravo letnje jelo uz uz casu hladnog vina !