Špagete sa ćufticama

Izazov 2: TALAS UKUSA

Adilja Hodža

Potrebno je: 300 grama mlevenog junećeg mesa 1 manja glavica crnog luka 2 čena belog luka 2 kašike prezle ili krška hleba namočena u mleko 1 jaje kašičica crvene mlevene paprike so, biber, vegeta malo seckanog peršuna Olitalija maslinovo ulje za prženje Za sos: 1 kašike brašna malo Olitalija maslinovog ulja 2 dcl. soka od paradajza prstohvat soli 2 dcl. vode 1 pakovanje špageta Priprema: Crni i beli luk narendanjte na rende da bude što sitniji i pomešajte sa mlevenim mesom. Zatim dodajte jeje, prezlu (parče hleba namočeno u mleku a zatim isceđeno), mlevena paprika, posolite, pobiberite, dodaje suve začine i seckani peršun. Smesu dobro sjedinite i od nje formirajte male ćuftice veličine oraha. U tiganj stavite ulje (tri-četiri kašike) i pržite ćuftice po par minuta okrećući sa svih strane da porumene. Vadite ćuftice na poseban tanjir i ostavite ih sa strane. Za sos: Na malo ulja dodajte brašno i kratko propržite. Sipajte sok od paradajza, promešajte a zatim dodajte vodu i pustite da provri. Posolite. Vodu možete dodavati i kasnije, jer dok se sos krčka ili malo odstoji on se dodatno zgusne. Sada ćuftice jednu, po jednu ubacujte u sos i kuvajte 15-tak munuta da lagano vri. Špagete skuvajte u posoljenoj vodi i procedite. Špagete poslužite na tanjiru i preko sipajte sos sa ćufticama. Dekorišite peršunom.