Milanski beli rižoto

Izazov 2: TALAS UKUSA

Snežana Kitanović

Milanski beli rižoto sa kozicama Potrebni sastojci: 250gr “Arborio” pirinča 50gr putera 1l bujona od povrća 250gr očišćenih kozica 1 glavica crnog luka 1 čen belog luka 1 (vinska) čaša belog vina Postupak pripreme: U zagrejanu šerpu sipati kašiku maslinovog ulja i 20gr. putera, dodati sitno seckan crni i beli luk i pržiti oko 10 minuta na laganoj vatri. Dodati pirinač i kratko pržiti da postane sjajan, sve vreme mešajući. Sipati vino i mešati dok alkohol ne ispari. Zatim sipati kutlaču bujona u pirinač, pa mešati dok pirinač ne upije svu tečnost. Nastaviti sa dodavanjem kutlaču po kutlaču bujona, sve vreme mešajući. Postupak traje oko 15 minuta. Pred sam kraj dodati kozice i dobro promešati da se sve sjedini. Kad je pirinač gotov, skloniti šerpu sa vatre, dodati ostatak putera , promešajte, po potrebi posoliti. Poklopiti i ostaviti da odstoji nekoliko minuta pre serviranja.