Pasta sa dagnjama

Izazov 2: TALAS UKUSA

Snežana Kitanović

Potrebno je: 1/2kg. dagnji ½ pakovanja špageta(No.1 - najtanje, koje se kuvaju 4 minuta) 4-5 čena belog luka 1,5 dcl belog vina maslinovo ulje list peršuna prezle Postupak pripreme: Dagnje očistiti od končića i četkicom oribati ljuske. Sve to se mora raditi u hladnoj vodi kako se dagnje ne bi otvorile. Kada se očiste i iscedi voda, staviti ih u posudu, poklopiti i staviti u frižider dok se proprže luk i ulje. Beli luk i peršun sitno iseckati. U šerpu staviti maslinovo ulje da prekrije dno, ne više. Na laganoj vatri ugrejati ulje i ubaciti beli luk. Lagano ga propržiti, ali ne previše oko 2min. dodati mu peršun i kratko propržiti (paziti da luk ostane svelte boje da ne izgori). Zatim izvaditi dagnje iz frižidera, ocediti preostalu vodu iz posude i stavite dagnje u šerpu. (vodu ocediti kako jelo ne bi bilo preslano) Sve dobro izmešati, tako da se beli luk i peršun dobro sjedine s dagnjama i poklopiti Nikako ne soliti jer će školjke same dati slanost, u suprotnom će jelo biti preslano. Povremeno promešati i kada se dagnje počnu otvarati prečliti ih belim vinom i promešati. Pustite još par minuta da tečnost uvri. Tada, među dagnjama napraviti rupu u koju će se sipati prezle. Lagano dodati prezle i istovremeno ih mešati varjačom. Prezle će omogućiti da se saft lagano zgusne. Sve dobro promešati i ostaviti još minutu poklopljen lonac. Kada su se sve školjke otvorile, , jelo je gotovo. Dagnje izvaditi i u umak spustiti već skuvane špagete, ostaviti ih oko 5 min. da upiju saft od školjki. U špagete umešajti školjke, pola očistiti a pola ostaviti sa oklopom da bi vizuelno bile lepše. Posuti sa još malo peršuna i servirati.